راه حل مشکلات پوستی و مراقبت از پوست سن بالای ۴۰ سال (نحوه ی مراقبت از پوست خشک)
اگر ۴۰ سالگی را پشت سر گذرانده اید، دیگر وقت آن رسیده که تغییرات را بپذیرید. هر چند تغییراتی که در چهره شما نمایان می شود نشان از سالها تجربه زندگانی است و در جای خود بسیار زیبا است. اما هر کسی تمایل دارد نشانه های پیری و افتادگی پوست دیرتر در چهره اش نمایان شود. چهره ای زیبا و شاداب و جوان، به کل بدن انرژی می دهد. در مقاله ای بسیار جامع درباره “مراقبت از پوست در سنین مختلف“ راهکارهای مراقبتی در بازه های زمانی مختلف را بیان کردیم. در این مطلب به طور اختصاصی به مراقبت از پوست افرادی که سن بالای ۴۰ سال دارند و نحوه ی مراقبت از پوست خشک می پردازیم.
نوع پوستتان را بشناسید
از ۴۰ سالگی به بعد پوست چربی طبیعی کمتری تولید می کند. بنابراین خشک می شود. این اتفاق در افراد مختلف در سنین مختلفی اتفاق می افتد. اما حدود همان ۴۰ سالگی اتفاق می افتد. دو سال زودتر یا دیر. با چند سوال ساده می توانید تشخیص دهید که آیا پوست شما خشک است یا نه.
آیا هر زمان که پوست صورت خود را می شویید در پوستتان احساس کشیدگی می کنید ؟ آیا سرو کله خطوط ریز چروک در چهره شما نمایان شده است؟ اگر پاسخ شما مثبت باشد پوست شما خشک است. در این سن معمولا یا پوست خشک است یا مختلط. اگر پوست مختلطی دارید میتوانید هنوز روتین مراقبت از پوست قبلی خود را استفاده کنید. اما اگر پوستتان خشک است در ادامه به شما خواهیم گفت که مراقبت هایی برای پوستتان لازم است.
مرطوب کردن و یا پوشاندن پوست با کرم های غلیظ چاره کار نخواهد بود. به چه دلیل؟ پوست به دلایل متعددی چون روش های تغذیه ای نادرست، استفاده بیش از حد از مواد آرایشی و ژنتیک مبتلا به خشکی می شود هر عامل راه حل خاص خود را می طلبد.
دلایل خشکی پوست چیست؟
پوست به دلایل مختلفی خشک می شود. پیشگیری از عوامل خشک کننده پوست خود نوعی بهبود است. هر چند برخی از عوامل قابل کنترل نیست و اجتناب ناپذیر است. اما تا جایی که عوامل قابل کنترل ما باشد، خوب است از خشک شدن پوست جلوگیری کنیم.
۱- آلودگی هوا و اشعه ماوراء بنفش
این دو از عوامل مهم خشکی و بدون آب ماندن پوست هستند. میزان اشعه ماوراء بنفش در جو طی چند سال اخیر تا حد قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. اشعه ماوراء بنفش رطوبت موجود در سلول های پوست را از بین می برد و علاوه بر این موجب بروز چروکهای زودرس در پوست می گردد.
راه حل
روزانه دو بار از کرم های ضد آفتاب موثر استفاده کنید. یک کرم ضد آفتاب مناسب باید محافظ پوست در برابر پرتو ماوراء بنفش خورشید و دارای عامل SPF باشد. مقدار SPF توصیه شده بین ۳۰ تا ۵۰ است. امروزه کرم های ضد آفتاب متنوعی وجود دارد و شما می توانید به راحتی کرم مناسب با پوست خود را انتخاب نمایید.
۲- استفاده از صابون ها
صابون های قوی از عوامل بروز پوست خشک هستند. صابون خاصیت قلیایی دارد اما درجه قلیایی بودن در هر صابون متفاوت است. میزان PH طبیعی پوست حدود ۵.۵ تا ۶ است که پوست را کمی اسیدی می سازد. بنابراین صابونی که میزان قلیایی بودن آن بالاست، میزان PH پوست را به بالاتر از هفت رسانده و پوست را خشک می سازد. سعی کنید هیچگاه از صابون های معطر استفاده نکنید زیرا به دلیل اینکه این صابون ها حاوی افزودنی های شیمیایی بیشتری هستند بیش از صابون های معم ولی پوست را خشک می کنند. اگر احساس کردید پوستتان خشک است، اولین قدم این خواهد بود که صابون را از روتین مراقبت از پوست خود حذف کنید.
راه حل
بجای صابون از ژل شستشوی صورت استفاده کنید. ژل های شستشوی صورت . ژل شستشوی صورت PH تنظیم شده متناسب با پوست دارد. همچنین دارای ترکیبات آبرسان پوست است. از این رو پوست را دهیدراته نمی کنند.
۳- استفاده بیش از حد از مواد آرایشی
اگر از مواد آرایشی و بهداشتی سنگین مانند کرم پودر های سنگین استفاده می کنید به زودی شاهد علایم خشکی پوست که ممکن است به نوعی، واکنش آلرژیک نسبت به این مواد باشد، خواهید بود. این علایم تنها به این دلیل بوجود می آیند که نوع محصول آرایشی شما با نوع پوستتان همخوانی ندارد. بنابراین قبل از شروع هر نوع مراقبت از پوست باید ابتدا نوع پوست خود را بشناسید
راه حل
سعی کنید از محصولات آرایشی سبک استفاده کنید. اما اگر از کرم پودرهای سنگین و با پوشش بالا استفاده می کنید حتما بعد از اتمام فعالیت روزانه، خوب صورتتان را بشویید. همچنین به کیفیت محصولات آرایشی که استفاده می کنید دقت کنید. هنگام خرید محصولات آرایشی حتماً انواعی که دارای مارک معتبر هستند را انتخاب کنید و دقت نمایید تا فرمول آن با پوست شما همخوانی داشته باشد. راه دیگر این است که قبل از استفاده از محصولات آرایشی مانند کرم پودر، حتما به صورت خود مرطوب کننده بزنید تا آسیب وارده به پوستتان کمتر شود و پوستتان خشک نشود.
۴- وراثت
نوع پوست شما را وراثت تعیین خواهد کرد. خشکی پوست ژنتیکی معمولاً خود را از همان دوران کودکی نشان واهد داد. معمولاً کسانی که از خشکی پوست وراثتی رنج می برند به انواع آلرژی پوستی نیز مستعد می باشند.
راه حل
از مرطوب کننده و یا شامپوهای بدنی استفاده نمایید که PH پوست شما را به تعادل برساند. امروزه انواع مختلفی از مرطوب کننده ها و کلدکرم ها وجود دارد که به راحتی قابل خریداری است. از نوعی مرطوب کننده استفاده کنید که متناسب با پوست شما باشد و خشکی پوست شما را بر طرف سازد. اگر بلافاصله پس از گرفتن حمام گرم از مرطوب کننده یا کلدکرم استفاده نمایید، اثر آن دو برا بر خواهد شد. اگر در ماه دو تا سه بار از ماساژ با روغن آفتابگردان یا روغن زیتون استفاده کنید به رفع خشکی پوست خود کمک شایانی کرده اید.
۵- افزایش سن
افزایش سن اجتناب ناپذیر است. با افزایش سن کلازن سازی پوست و تولید سبوم پوست کم می شود. در واقع پوست قدرت نگهداری رطوبت را در خود ندارد. از این رو خشک می شود.
راه حل: استفاده منظم از محصولات ضدچروک و آبرسان و تغذیه مناسب راه حلی است که میتوان با خشکی پوست ناشی از افزایش سن مقابله کرد.
نکته های تکمیلی عوامل خشکی پوست
علاوه بر تمام عواملی که در بالا ذکر شد، خشکی پوست ممکن است عامل داخلی داشته باشد. یکی از شایع ترین عوامل کمبود پروتئین است که اغلب موجب خشکی پوست خواهد شد. معمولاً کمبود پروتئین به دنبال رژیم های غذایی فوق العاده سخت لاغری که شیر و پروتئین را کاملاً از رژیم غذایی حذف می کند بوجود می آید. مشکلات هورمونی نظیر کم کاری غده تیروئید، مصرف برخی داروها چون آکوتان که برای درمان آکنه بکار برده می شود و در برخی موارد نادر برخی سرطان ها چون لنفوم نیز می توانند از عوامل خشکی پوست باشند.
جالب است بدانید که گرچه آب برای داشتن پوست سالم بسیار مهم است اما کم خوردن آب بندرت موجب خشکی پوست می گردد مگر اینکه فرد از لحاظ پزشکی دچار مشکلی باشد. تامین آب بدن از راه تغذیه میتواند از طریق مصرف سبزیجات و میوه ها باشد. نه صرفا نوشیدن آب.