اگزما چیست و چگونه باید آن را درمان کرد؟
اگزما نوعی التهاب پوستی است که باعث خارش ، قرمزی ، متورم شدن و دردناک شدن پوست می شود. علائم اگزما ممکن است از بثورات خفیف که به سرعت ناپدید می شوند تا شرایط شدیدتری که برای مدت طولانی وجود دارد ، متفاوت باشد. برای درمان اگزما، هدف اصلی از بین بردن خارش است. چراکه در صورت عدم درمان خارش، علائم دیگر را تحریک یا بدتر می کند. اگزما به طور کلی در نوزادان و کودکان بیشتر اتفاق می افتد. اگرچه ممکن است در هر زمان از زندگی رخ دهد. اکثر کودکان در اواسط نوجوانی بهبود قابل توجهی در اگزما دارند اما در بعضی از موارد ، اگزمای شدید تا بزرگسالی ادامه دارد. در این مبحث به دلایل ایجاد و روشهای درمان اگزما و محصولات مناسب برای پوست دارای اگزما اشاره می کنیم.
چه چیزهایی سبب ایجاد اگزما می شود؟
پوست سالم مانند مانعی برای حفظ رطوبت و محافظت از بدن در برابر چالش های محیطی عمل می کند. هر عاملی که توانایی پوست را برای ایجاد یک مانع موثر برهم بزند، می تواند منجر به از بین رفتن رطوبت پوست شود. نتیجه از دست دادن رطوبت پوست، ایجاد خشکی و ورود مواد حساسیت زا، تحریک کننده ها و باکتری ها است. این عوامل منجر به التهاب و عفونت می شود و شرایط برای ایجاد اگزمای پوست فراهم می شود.
بطور کلی دلایل ایجاد اگزمای پوست عبارتند از:
- عواملی که باعث خشکی پوست می شوند
- جهش های ژنتیکی که بر عملکرد دفاعی پوست تأثیر می گذارد
- اختلال در عملکرد سیستم ایمنی که سبب التهاب پوست می شود
چه چیزهایی شرایط را برای ایجاد اگزما فراهم میکند؟
برخی از مواد یا شرایط به نام عوامل تحریک کننده می توانند باعث تشدید اگزمای پوست شوند. برخی از آنها عبارتند از:
- مواد تحریک کننده ای مانند صابون ها و شوینده ها
- پشم گوسفند
- عفونت های پوستی
- خشکی پوست
- گرما و تعریق
- استرس روحی
- آلرژن ها مانند گرد و غبار ، گرده گل
- برخی مواد غذایی که التهاب زا هستند
اگر دچار اگزمای پوست شده اید، کنکاش کنید که شما در معرض کدام یک از عوامل بالا هستید. اگر به نتیجه ای نرسیدید، حتما با پزشک مشورت کنید. ضمنا یادتان باشداگزما یک بیماری مسری نیست.
از کجا متوجه شویم که دچار اگزما شده ایم؟
اگزما علائم و نشانه هایی دارد که اگر آنها را در خود مشاهده کردید، بدان معناست که دچار اگزما شده اید. این نشانه ها عبارتند از:
۱- خارش
خارش بدترین و مشکل ساز ترین نشانه اگزما است. خصوصا در کودکان که تحمل کمتری دارند، بسیار آزاردهنده است. در پی خارش های مکرر، فرد پوستش را مکررا میخاراند و سبب ایجاد خراش هایی بر سطح پوست می شود. همین خراش ها شرایط را برای نفوز باکتری ها و ایجاد عفونت فراهم میکند.
۲- قرمزی پوست
قرمزی به دلیل جریان خون اضافی از طریق رگهای خونی پوست اتفاق می افتد. معمولا افرادی که پوست قرمز شده ای دارند، دارای پوست نازک و حساسی نیز هستند.
۳- پوست زیر و خشن
پوست زیر و خشک و دانه دانه ای کی دیگر از نشانه های اگزما است. این موضوع در کشاله های ران کودکان مبتلا به اگزما زیاد اتفاق می افتد.
اگزما چه مدت طول می کشد؟
طول دوره اگزما به نوع اگزما و پاسخ آن به درمان بستگی دارد. در اکثر اوقات درماتیت تماسی طی دو تا سه هفته بهبود می یابد. اما درماتیت استاز سالها ادامه دارد. حدود نیمی از کودکان مبتلا به اگزمای آتوپیک هنوز در بزرگسالی این مشکل را دارند.
تاثیر مواد غذایی بر اگزما چیست؟
اگزما یکی از مشکلات پوستی است که نوع مواد غذایی که بیمار مصرف میکند، تاثیر زیادی بر روی بهتر شدن و بدتر شدن اگزما دارد. افرادی که دچار اگزما هستند، در مورد بسیاری از مواد غذایی و تاثیر آنها بر اگزما از پزشکان سوال میکنند. در این بخش به باید ها و نبایدهای مواد غذایی در دوران اگزما می پردازیم و به شایع ترین سوالات در مورد تاثیر مواد غذایی بر اگزما پاسخ می دهیم.
۱- در صورت ابتلا به اگزما از چه غذاهایی باید اجتناب کرد؟
بادام زمینی ، شیر ، سویا ، گندم ، ماهی و تخم مرغ بیشترین محرک های اگزما هستند. این غذاها اگزما را تحریک میکنند. نمیتوان انتظار داشت که کلا این غذاها را از زندگی فرد مبتلا به اگزما حذف کرد. اما باید مصرف آن را به حداقل رساند.
۲- آیا نوشیدن آب به اگزما کمک می کند؟
پوست خشک به راحتی تحریک پذیر و شکننده است. برای افرادی که مستعد اگزما هستند ، پوست خشک می تواند بایعث ایجاد خارش و لکه های قرمز شود. بنایراین آبرسانی به پوست نباید فراموش شود. شما می توانید با نوشیدن آب فراوان ، سبزیجات و میوه های ابدار، از درون پوستتان را آبرسانی کنید.
۳- آیا موز برای اگزما مفید است؟
پتاسیم یکی از مواد غذایی مقابله با التهاب است که می تواند به کاهش علائم اگزما کمک کند.غذاهای سرشار از پتاسیم شامل موز ، آووکادو ، کدو سبز ، سیب زمینی شیرین ، لوبیای سفید و ماهی آزاد هستند که مصرف آنها در دوران اگزما بسیار تاثیر مثبتی دارد.
۴- شیر و مواد لبنی چه تاثیری بر اگزما دارند؟
شیر حاوی کلسیم و ویتامین D است که هر دو برای ایجاد سلامت استخوان بسیار مهم است. اما، بنیاد ملی اگزما، شیر و بسیاری دیگر از محصولات لبنی را در کنار تخم مرغ ، آجیل ، سویا و گندم از جمله مواد حساسیت زای غذایی می داند که می توانند باعث ایجاد اگزما شوند. واقعیت آن است که نمیتوان شیر و محصولات لبنی را از برنامه غذایی روزانه حذف کرد. اما میتوان مصرف آن را محدود کرد. بنابراین مصرف فراوان شیر توصیه نمی شود.
۵- آیا پرتقال برای اگزما مفید است؟
پرتقال میوه ای به شدت اسیدی و منبع دو ماده شیمیایی سالیسیلات و اسید آمینه است. این دو ماده می تواند در برخی افراد تحریک کننده باشد و باعث التهاب شود. نتیجه آن این است که می تواند علائم اگزما را تحت تأثیر قرار دهد و آن را بدتر کند. در برخی از افراد مصرف زیاد مرکبات بخصوص پرتقال سبب بیشتر شدن خارش های پوستی می شود.
۶- آیا شکلات برای اگزما مضر است؟
شکلات نیز یکی دیگر از مواد غذایی تحریک کننده است که گاهی اگزما را بدتر می کند. اگر میخواهید رژیم غذایی ضداگزما داشته باشید، شکلات های کاکائویی را از زندگی تان حذف کنید. شیر ، گندم ، تخم مرغ ، بادام زمینی ، صدف ، سویا ، شکلات ، آجیل ، توت فرنگی و مرکبات مهمترین مواد غذایی حساسیت زایی هستند که اگزما را تحریک می کنند.
۷- تاثیر قهوه بر اگزما چیست؟
کافئین می تواند التهاب را در بیماران مبتلا به اگزما و پسوریازیس کاهش دهد. بنابراین با خیال راحت قهوه میل کنید.
۸- چه غذاهایی باعث اگزما می شوند؟
برخی از غذاهای رایج که ممکن است باعث تشدید اگزما شوند و می توانند از رژیم غذایی حذف شوند عبارتند از:
- میوه های خانواده مرکبات
- لبنیات.
- تخم مرغ
- گلوتن یا گندم.
- سویا
- ادویه جات ترشی جات ، مانند وانیل ، میخک ، و دارچین.
- گوجه فرنگیها.
- برخی از انواع آجیل
طبیعی است که تمام این مواد غذایی را نمیتوان بطور کامل از زندگی حذف کرد. اما میتوان آنها را محدود کرد. برخی از آنها که واجب نیستند را میتوان حذف و بقیه را محدود کرد.
۹- چه غذاهایی برای اگزما خوب است؟
تا کنون از غذاهایی گفتیم که برای اگزما خوب نیستند. ابن بار صحبت از غذاهایی میکنیم که خوردن آنها حتی به مقدار زیاد در دوران اگزما بلامانع است. هر نوع مواد غذایی که التهاب را کاهش میدهد، برای اگزما مجاز است. از جمله آنها میتوان به مواد کافئین دار، موز، پاپایا، سیب زمین شیرین، جو دوسر، بذرکتان اشاره کرد.
درمان اگزما چگونه است؟
واقعیت آن است که تا کنون هیچ درمان قطعی برای اگزما شناخته نشده است. برای اکثر افراد ، اگزما یک بیماری مزمن است که مدتها با فرد می ماند. تنها میتواند اگزما را کنترل کرد. برای جلوگیری از بدتر شدن اگزما، اقدامات زیر کمک کننده است:
۱- اجتناب از عوامل ایجاد اگزما
در پاراگراف های قبلی در مورد عواملی که اگزما را بدتر میکند و در واقع باعث ایجاد اگزما می شوند، مطالب مهمی را بیان کردیم. اجتناب از تمامی عوامل ایجاد اگزما و غذاهایی که اگزما را بدتر میکند، در بهبود و درمان اگزما نقش بسیار مهمی دارد.
۲- استفاده از کرم بهبود دهنده اگزما
برخی از محصولات مراقبت از پوست حاوی ترکیباتی هستند که تاثیر بسیار خوبی در بهبود اگزما دارند. از جمله این ترکییات می توان به اوره اشاره کرد. اوره یک ترکیب بلورین است که در محصولات مراقبت از پوست نقش آبرسان عمقی پوست را دارد. محصولات حاوی اوره با درصد بالا (مثلا ۱۰ درصد) برای درمان بیماری های پوست خشک و خشن (مانند اگزما، پسوریازیس، ذرت، کالوس) و برخی از مشکلات ناخن (به عنوان مثال ناخن های در حال رشد) مورد استفاده قرار می گیرد.
پیشنهادهایی برای بهبود اگزما
اگر دچار اگزما هستید، خوب است علاوه بر اقدامات درمانی، تغییراتی را در سبک زندگی تان انجام دهید. به پیشنهادات زیر عمل کنید:
- بعد از هر بار شستشوی دستها و صورت، از کرم مرطوب کننده ترجیحا حاوی اوره استفاده کنید
- با آب ولرم و گرم دوش بگیرید نه با آب داغ
- از صابون ها و شوینده های بدون اسانس و ملایم استفاده کنید.
- از لباسهای نخی و نرم استفاده کنید
- اگر عرق کردید، خیلی زود دوش بگیرید و نگذارید عرق روی پوستتان بماند
- مصرف غذاهای محرک و التهاب زا را متوقف کنید.
در برخورد با اگزمای شدید چکار باید کرد؟
اگزمای شدید یک بیماری پوستی محسوب می شود که برای درمان آن حتما باید به پزشک مراجعه کرد. به هیچ وجه در درمان اگزمای شدید، کوتاهی نکنید. معمولا پزشکان برای درمان اگزمای شدید، از داروهای موضعی حاوی کورتیکواستروئیدها مانند هیدروکورتیزون استفاده می کنند. از آنجاییکه کورتیکواستروئید بسیار قوی باعث نازک شدن پوست می شود، نباید این نوع داروهای موضعی را خودسرانه استفاده کرد. هیدروکورتیزون را باید فقط بر روی محل اگزمای پوستی مالید.بهترین زمان برای این کار بعد از حمام است ، زیرا پوست جذب بیشتری دارد. استفاده از داروهای کورتون دار در صورت توصیه نمی شود مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد.
معرفی کرم اوره ۱۰% الی ژن
کرم اوره ۱۰% الی ژن یک نرم کننده و مرطوب کننده عالی برای پوست است و خشکی و زبری و ترک های پوستی را بهبود می بخشد . این کرم در درمان پسوریازیس ، اگزما ، میخچه و مشکلات ناخن و پوست اطراف ناخن مفید واقع می شود. این محصول نرمی ماندگار و آبرسانی عمقی به پوست دارد. کرم اوره الی ژن را روزی حداقل ۳ بار استفاده کنید. یکی از دفعات مصرف حتما شبها قبل از خواب بر روی پوست تمیز باشد. این مار اثربخشی بالایی در رطوبت رسانی عمقی پوست و درمان اگزما دارد.
کرم اوره الی ژن حاوی اوره، پروتئین هیدرولیز شده ابریشم، روغن همیشه بهار، عصاره شیرین بیان، آلانتویین ، دایمیتیکون ، کلاژن هیدرولیز شده، ستیل الکل و نیاسین آمید است. این کرم مناسب رفع خشکی و زبری پوست، کمک کننده به بهبود عوارض اگزما ، پسوریازیس ، میخچه و پینه و همچنین مناسب مشکلات ناخن مانند ترک خوردگی ، شکننده شدن و پوست اضافی اطراف ناخن است. این کرم فاقد پارابن می باشد.
انواع اگزما
۱- درماتیت آتوپیک
درماتیت آتوپیک رایج ترین شکل اگزما است. این بیماری معمولاً از کودکی شروع می شود و اغلب خفیف می شود یا در بزرگسالی از بین می رود. درماتیت آتوپیک بخشی از چیزی است که پزشکان آن را آتوپیک سه گانه می نامند. “سه گانه” به معنای سه است. دو بیماری دیگر آسم و تب یونجه است. بسیاری از افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک هر سه بیماری را دارند.
درماتیت آتوپیک زمانی اتفاق می افتد که سد طبیعی محافظت کننده از پوست، ضعیف شود. این بدان معناست که پوست شما کمتر قادر به محافظت در برابر عوامل تحریک کننده و حساسیت زا است. درماتیت آتوپیک به دلیل ترکیبی از عواملی مانند ژن ها، پوست خشک، یک مشکل سیستم ایمنی بدن، محرک ها در محیط است ایجاد می شود.
۲- درماتیت تماسی
اگر پوستی قرمز و تحریک شده دارید که ناشی از واکنش به موادی است که لمس می کنید ، ممکن است دچار درماتیت تماسی شده باشید.. درماتیت تماسی آلرژیک یک واکنش سیستم ایمنی بدن به یک ماده تحریک کننده مانند لاتکس یا فلز است. درماتیت تماسی تحریک کننده هنگامی شروع می شود که یک ماده شیمیایی یا ماده دیگر پوست را تحریک کند. برخی از آنها عبارتند از مواد شوینده، سفید کننده، جواهر سازی، لاتکس، نیکل، رنگ کردن، پیچک سمی و سایر گیاهان سمی، برخی محصولات مراقبت از پوست ، از جمله آرایش، صابون و عطرها، حلالها و دود تنباکو.
۳- اگزمای دیشیدروتیک
اگزمای Dyshidrotic باعث می شود تاول های کوچکی روی دست ها و پاهای شما ایجاد شود. این در زنان بیشتر از مردان است.
اگزمای دیشیدروتیک می تواند ناشی از مواردی مانند آلرژی، دست و پا مرطوب، قرار گرفتن در معرض موادی مانند نیکل ، کبالت یا نمک کروم و فشار باشد.
۴- اگزمای دست
اگزما که فقط روی دستان شما تأثیر می گذارد اگزمای دست نامیده می شود. اگر در شغلی مانند آرایشگری یا نظافت کار می کنید ، جایی که مرتباً از مواد شیمیایی تحریک کننده پوست استفاده می کنید ، ممکن است این نوع را داشته باشید. اگزمای دست ناشی از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی است. افرادی که در مشاغلی کار می کنند که آنها را در معرض مواد تحریک کننده قرار می دهد ، به احتمال زیاد به این فرم مبتلا می شوند ، مانند: تمیز کردن، آرایشگری، مراقبت های بهداشتی و خشکشویی
۵- نورودرماتیت
نورودرماتیت مشابه درماتیت آتوپیک است. این باعث می شود لکه های ضخیم و پوسته پوستی روی پوست شما ظاهر شود. در این نوع اگزما لکه های ضخیم و پوسته ای روی بازوها ، پاها ، پشت گردن ، پوست سر ، ته پاها ، پشت دستان یا اندام های تناسلی شما ایجاد می شود. این وصله ها ممکن است بسیار خارش دار باشد ، به خصوص هنگامی که آرام هستید یا خواب هستید. اگر وصله ها را زیاد بخارانید، ممکن است خونریزی کرده و آلوده شوند نورودرماتیت معمولاً در افرادی شروع می شود که انواع دیگری از اگزما یا پسوریازیس دارند. پزشکان دقیقاً نمی دانند که چه چیزی باعث آن می شود ، اگرچه استرس می تواند محرک باشد.
۶- اگزمای عددی
این نوع اگزما باعث ایجاد لکه های گرد و سکه ای روی پوست شما می شود. کلمه “nummular” به معنای سکه در لاتین است. اگزمای نومولار با سایر اگزما بسیار متفاوت به نظر می رسد و می تواند خارش زیادی داشته باشد. اگزماکان عددی با واکنش به نیش حشره یا واکنش آلرژیک به فلزات یا مواد شیمیایی ایجاد می شود. خشکی پوست نیز می تواند باعث ایجاد آن شود. اگر نوع دیگری از اگزما مانند درماتیت آتوپیک داشته باشید ، احتمالاً این فرم را خواهید گرفت.
۷- درماتیت استاز
درماتیت استاز هنگامی اتفاق می افتد که مایعات از رگهای ضعیف شده به داخل پوست شما نشت می کند. این مایعات باعث تورم ، قرمزی ، خارش و درد می شود. قسمت پایینی پاها ممکن است متورم شود ، به خصوص در طول روز که راه می روید پاهایتان ممکن است درد کند یا احساس سنگینی کنید. احتمالاً رگهای واریسی نیز دارید ، که رگهای ضخیم و آسیب دیده پاهای شما هستند. پوست روی آن وریدهای واریسی خشک و خارش دار خواهد بود درماتیت استاز در افرادی اتفاق می افتد که مشکلات جریان خون در پایین ساق پا دارند. اگر دریچه هایی که به طور معمول خون را از طریق پاها به سمت بالا می برند خوب عمل نکنند، خون می تواند در پاها جمع شود. پاهایتان می تواند متورم شود و واریس ایجاد شود.